Twee werelden

Lang leefde ik in een wereld van mooie verhalen en vooral het proberen deze verhalen over te brengen aan jongeren. Lezen: hoe heerlijk is het als je als kind mag wegdromen in ‘Een brief voor de koning’ van Tonke Dragt of mooie reizen mag maken met ‘De kleine kapitein’ van Paul Biegel. Met veel plezier heb ik daaraan meegewerkt.
Maar in de loop der jaren kwam daar een wereld bij: muziek. Voorzichtig begonnen met blokfluit, later piano om vervolgens als koorzanger de schatten van de vocale muziek te ontdekken. Een wereld waarin zoveel rijkdom ligt, vocaal of instrumentaal, klassiek of modern, waarvan je actief of passief kan genieten. Er is door de wetenschappers genoeg gezegd over de invloed van muziek op de mentale gezondheid, ik ga dat niet herhalen. Muziek brengt harmonie in mijn leven; een spannende ontdekkingstocht naar al die schatten waarvan ik het bestaan niet wist.

Daarom vind ik het zo bijzonder dat ik nu, als ambassadeur van Senia, mensen bij elkaar kan brengen die van lezen houden èn mensen bij elkaar kan brengen die van muziek houden. In leesgroepen praten de deelnemers, ondersteund door leeswijzers, over hun boek en komen tot nieuwe inzichten. In de luistergroepen genieten de deelnemers van mooie muziek en krijgen aan de hand van de luisterwijzer tevens inzicht in de compositie. Welke thema’s komen voor, hoe is de compositie opgebouwd, wat wilde de componist ermee uitbeelden.

Het is steeds weer een feest te zien hoe blij mensen zijn als ze hun ervaringen kunnen delen, hetzij door een mooie roman te lezen, hetzij door een symfonie van Beethoven te beluisteren.

Ik zou het iedereen aanraden!


This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.