Welkom: Dona nobis pacem

Hierboven een registratie van het indrukwekkende ‘Dona nobis pacem’ van Peteris Vasks, uitgevoerd door het Estononian Philharmonic Chamber Choir.

In de oudheid was Pythagoras van mening dat muziek therapeutisch kon zijn. En Plato vond muziek een geschenk van de goden, een geschenk waardoor innerlijke harmonie ontstaat. Misschien heeft deze wereld, met al zijn agressie, meer muziek nodig.

Muziek heeft een belangrijke plaats in het leven van veel mensen, ook in mijn leven. Waarom is muziek zo belangrijk? Het is een vraag die mij al lang bezig houdt. Muziek appelleert aan emoties die misschien moeilijk te verwoorden zijn. Dat wat taal niet kan zeggen, kan muziek dikwijls wel. Muziek beïnvloedt stemmingen, biedt troost, ontroert of maakt euforisch.

 De opera L’Orfeo van Claudio Monteverdi, op een libretto van Alessandro Striggio, voor het eerst opgevoerd in 1607, waarin de dramatische liefdesgeschiedenis van Orpheus en Euredice wordt verteld, gebaseerd op de mythe van Orpheus en Euredice, wordt beschouwd als eerste belangrijke opera. Het toont op welke wijze muziek gevoelens kan vertolken, van diep verdriet tot groot geluk.

Het is daarom dat ik muziekwetenschap ben gaan studeren: welke muziek is er allemaal en wat doet muziek met de mens? Het is voor mij een ontdekkingstocht waarop ik u graag meeneem.