Bijzondere Matthäus Passion door Het Amsterdams Gemengd Koor.

Onder grote belangstelling heeft Het AGK, dat dit jaar haar 90-jarige jubileum viert woensdag 28 maart een klinkende uitvoering van de Matthäus Passion gegeven in het Concertgebouw in Amsterdam. Onder de bezielende leiding van dirigent Paul Valk werd al bij het openingskoor duidelijk dat het een bijzondere avond zou worden. Samen met de heldere stemmen van het kinderkoor van de Academy of Vocal Arts uit Den Haag en de begeleidende klanken van Het Promenade Orkest zette het koor met het beroemde ‘Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen’ de toon voor de avond: ontroerende jonge stemmen, homogene samenklank, dynamische differentiatie en verstilde aria’s zoals ‘Erbarme dich’ en ‘Aus Liebe’ kenmerkte deze uitvoering.

Jonge stemmen
Bijzonder in dit concert was de deelname van het kinderkoor aan alle koralen  tijdens het eerste deel. Dirigent Paul Valk gunde het kinderkoor bovendien het alleenrecht  in het door hen unisono gezongen koraal ‘Erkenne mich, mein Hüter’. Het leverde een prachtige expositie van de jonge stemmen op.
Het koor was alert en op een kleine hapering in het slotkoor van het eerste deel na, reageerde het scherp en adequaat bij de uitvoering van bekende en uitdagende koordelen als ‘Blitze und Donner’ en ‘Ja nicht auf das Fest’. De koralen werden met veel homogeniteit en gevoel voor het karakter gezongen.

Prachtige soli
Een geweldige groep solisten completeerde de uitvoerenden. Met Falco van Loon als Evangelist werd het lijdensverhaal op heldere en indringende wijze verwoord, terwijl de Christus-partij door de voor Frank Dolphin Wong invallende Sinan Vural krachtig en subtiel werd vertolkt. Lauren Armishaw als sopraan ontroerde met de aria’s ‘Blute nur, du liebes Herz’ en ‘Aus Liebe’ en Dave ten Kate bezorgde als altus met ‘Erbarme dich’ menig toehoorder kippenvel. De heldere tenor Seil Kim en de ervaren bas Pieter Hendriks vertolkten hun partij met veel inlevingsvermogen, zoals in ‘Geduld, Geduld’ en ‘Mache dich, mein Herze, rein’.  Jaap Zwart liet het grote orgel klinken en Rob Nederlof  was op kistorgel alom aanwezig .

Iedereen vindt zijn plaats. Een kort moment van repeteren in de zaal.

 

Natuurlijk ben ik als koorlid niet geheel objectief en kan ik niet alles goed beoordelen. Maar het is een feest om met dit koor, met deze dirigent en in deze Grote Zaal (met zijn verlichte cartouches) te mogen zingen. Het was een avond die lang in het geheugen blijft; de sfeer was goed, de solisten waren geweldig, het koor en het kinderkoor waren gedreven en het orkest, waar zoveel van afhangt in de verschillende soli, begeleidde prachtig. En, heel belangrijk, dirigent Paul  Valk was als altijd de rust zelve, gaf ons veel vertrouwen en nam iedereen mee op deze muzikale reis. Het zingt nog lang na in mijn hoofd.