Het AGK zingt ‘Die erste Walpurgisnacht’ en de ‘Krönungsmesse’

31 Maart wordt het onmiskenbare begin van de lente van 2019: het Amsterdams Gemengd Koor brengt Mozart en Mendelssohn tot leven met een kleine greep uit Mozarts oeuvre gekoppeld aan Die Erste Walpurgisnacht van Mendelssohn.

Na een levendig Mozartprogramma –  van de wervelende Krönungsmesse tot het ontroerende Ave Verum –  gaan we naar het losbarsten van de lente van Mendelssohn, op tekst van de ballade ‘Die erste Walpurgisnacht’ van J.W. von Goethe (1799). Hij beschrijft hierin de pogingen van de Druïden om hun heidense rituelen te kunnen uitvoeren tegen de achtergrond van het opkomende christendom.

Die Erste Walpurgisnacht is de vroeg middeleeuwse Keltisch- Germaans- Noorse nacht van 30 april op 1 mei vol heksen, duivels, geesten en druïden waarin vlammende rituelen honger, kou en ziektes verdrijven. De loutering van het vuur verjaagt de winter. Dansend en zingend verwelkomt men de vruchtbaarheid en het nieuwe leven van de lente: aus Düsternis zum Licht!

Doodsbang waren de vroege christenen van deze heidense traditie. Gelukkig werden zij beschermd door de heilige Walburga en zo kreeg het ‘Licht’ tevens een christelijke gloed.

Mendelssohns vertolking van dit verhaal  is magisch, weergaloos  en heeft  een stralende finale. Mooier kan het begin van de lente niet zijn!
Komen dus! Kaarten verkrijgbaar bij www.het-agk.nlweb counter