Requiem van Verdi in Groot Meezing Concert 2018

Het Groot Meezingconcert

Op 4 februari 2018 zullen ruim duizend koorzangers in Tivoli Vredenburg hun uiterste best doen de ‘Messa da Requiem’ van Giuseppe Verdi tot klinken te brengen. Onder leiding van de voormalige chef-dirigent van het Groot Omroepkoor Martin Wright wordt ‘s middags gerepeteerd, waarna om 20.00 uur de concertuitvoering plaatsvindt.

Een kleine impressie van de repetitie op 27 januari 2018 en een impressie van het Groot Meezing Concert op 4 februari 2018.

De ‘Messa da Requiem’ werd voor het eerst in 1874 uitgevoerd in Milaan. Het requiem werd opgedragen aan een goede vriend van Verdi, de Italiaanse auteur Alessandro Manzoni, schrijver van de roman ‘I promessi sposi’ (in het Nederlands vertaald onder de titel ‘De verloofden’), die in 1873 was overleden.
Aan de basis van het requiem stond het ‘Libera me’ dat Verdi had gecomponeerd voor een requiem dat, samen met andere componisten, zou worden geschreven ter nagedachtenis aan de componist Gioachino Rossini, maar dat nooit is voltooid.

Het requiem is een begrafenismis, genoemd naar de openingszin ‘Requiem aeternam dona eis, Domine’ (Verleen hen eeuwige rust, o Heer). Al snel werd het requiem van Verdi met zijn opera-achtige elementen, geroemd om zijn dramatische ontwikkeling en krachtige ritmes, met name te horen in het ‘Dies irae’. In korte tijd werd het ook in Parijs, Wenen en Londen  opgevoerd. De componist Johannes Brahms vond het een geniaal werk.

Hier een uitvoering van het koor en orkest van de Teatro alla Scala in Milaan onder leiding van Daniel Barenboim.