Archief

Het Groot Meezingconcert

Op 4 februari 2018 zullen ruim duizend koorzangers in Tivoli Vredenburg hun uiterste best doen de ‘Messa da Requiem’ van Giuseppe Verdi tot klinken te brengen. Onder leiding van de voormalige chef-dirigent van het Groot Omroepkoor Martin Wright wordt ‘s middags gerepeteerd, waarna om 20.00 uur de concertuitvoering plaatsvindt.

Een kleine impressie van de repetitie op 27 januari 2018.

De ‘Messa da Requiem’ werd voor het eerst in 1874 uitgevoerd in Milaan. Het requiem werd opgedragen aan een goede vriend van Verdi, de Italiaanse auteur Alessandro Manzoni, schrijver van de roman ‘I promessi sposi’ (in het Nederlands vertaald onder de titel ‘De verloofden’), die in 1873 was overleden.
Aan de basis van het requiem stond het ‘Libera me’ dat Verdi had gecomponeerd voor een requiem dat, samen met andere componisten, zou worden geschreven ter nagedachtenis aan de componist Gioachino Rossini, maar dat nooit is voltooid.

Het requiem is een begrafenismis, genoemd naar de openingszin ‘Requiem aeternam dona eis, Domine’ (Verleen hen eeuwige rust, o Heer). Al snel werd het requiem van Verdi met zijn opera-achtige elementen, geroemd om zijn dramatische ontwikkeling en krachtige ritmes, met name te horen in het ‘Dies irae’. In korte tijd werd het ook in Parijs, Wenen en Londen  opgevoerd. De componist Johannes Brahms vond het een geniaal werk.

Hier een uitvoering van het koor en orkest van de Teatro alla Scala in Milaan onder leiding van Daniel Barenboim.

 

Vanaf 13.00 uur vindt de repetitie plaats in de Utrechtse concertzaal Tivoli Vredenburg; om 20.00 uur vindt het concert plaats.


Requiem van Fauré met het Groot Omroepkoor

Op 11 februari 2017 organiseerde het Groot Omroepkoor voor de tweede keer een meezingconcert in Tivoli Vredenburg. Daar werd het Requiem van Fauré onder leiding van dirigent Martin Wright door 1200  stemmen uitgevoerd. Hieronder een impressie van het meezingconcert en de volledige versie onder leiding van Philip Herreweghe.


Henryk Górecki ‘Miserere’
Hieronder een registratie van het ‘Miserere’ van Henryk Górecki, het werk dat het AGK samen met het ‘Dona nobis pacem’ en het ‘Requiem’ van Mozart in november 2016 uitvoerde.


Johannes Passion

Pasen met de Johannes Passion in het Concertgebouw
Na het geweldige Weihnachtsoratorium concert van 23 december 2015 is het alweer snel tijd voor het volgende concert. Dit maal voeren wij als Amsterdams Gemengd Koor de Johannes Passion uit op 24 maart in het Concertgebouw. De Johannes is een geweldige passie die als tegenhanger kan gelden van de veel gezongen Matthäus Passion. Waar de Matthäus Jezus als slachtoffer laat zien en noodt tot meeleven, -lijden en –huilen, presenteert de Johannes hem als de krachtige overwinnaar van de dood, als de triomfator die voor ons mensen de weg gebaand heeft naar het leven na de dood. De Matthäus: prachtig, gevoelig en diep droevig, de Johannes: even prachtig en gevoelig maar optimistisch en troostend. De Johannes is dan ook lichter, sneller en krachtiger.

Hier een indruk van een studiedag, gewijd aan de Johannes Passion.

En hier de complete weergave van de Johannes Passion onder leiding van Nikolaus Harnoncourt

 

-/-