Samen muziek luisteren kan ook digitaal

In deze tijd dat er bijna geen concerten meer worden uitgevoerd kan samen muziek beluisteren in een behoefte voorzien. Streamingsdiensten en online festivals vervangen gelukkig een deel van het gemis aan live performances in de zaal. Het is echter allemaal een min of meer individueel genieten, alleen achter de computer. Hoe fijn is het om na afloop na te kunnen praten over de muziek en met vrienden nog eens de hoogtepunten te kunnen terughalen.

Als ambassadeur van Senia, de landelijke organisatie die lees- en luisterclubs ondersteunt, breng ik mensen bij elkaar met eenzelfde interesse en richt ik muziek-luistergroepen op. Zelf maak ik deel uit van een klassieke muziek-luistergroep. Voor de corona tijd kwamen wij eenmaal per zes weken bij elkaar om vooraf uitgezochte muziek te beluisteren en te becommentariëren, ondersteund door muziekluisterwijzers van Senia. Gedwongen door de situatie hebben wij nu online besprekingen. Het is natuurlijk niet te vergelijken, maar wij blijven op deze wijze in contact met elkaar en luisteren toch gezamenlijk naar mooie muziek.

De muziek-luisterwijzers betrekken wij van Senia. Voor leesclubs zijn er verschillende keuzelijsten en leeswijzers met informatie over boeken en auteurs op het gebied van onder andere literatuur, geschiedenis, filosofie. Voor muziek-luisterclubs zijn er keuzelijsten en luisterwijzers van muziekwerken uit alle stijlperiodes van de muziekgeschiedenis. Vooraf luisteren we naar de muziek en nemen de luisterwijzer door, waarin ook vragen over de compositie zijn opgenomen. Tijdens de bijeenkomst luisteren we nogmaals naar de muziek en bespreken we de inhoud van de luisterwijzer. Samen genieten we en doen we nieuwe ontdekkingen. Een aanrader voor een ieder die samen met anderen van klassieke muziek wil genieten en er iets meer van te weten wil komen.

Reacties naar [email protected]

Zie www.senia.nl

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.