Jubileumconcert met het Requiem van Verdi

Wat een bijzonder jaar is dit voor Het Amsterdams Gemengd Koor! Niet alleen het feit dat het koor 90 jaar bestaat is bijzonder, maar ook de keuze om in de stad Amsterdam een aantal mini-optredens te verzorgen is toch wel heel opmerkelijk. Een oratoriumkoor zingt in het algemeen in een kerk of in een concertzaal en voert daar meestal ‘grote’ werken van ‘grote’ componisten uit. Niet dit koor!
Inmiddels is er op een prachtige dag met hart en ziel gezongen in het Vondelpark en bracht het koor op zondag 9 september, ter gelegenheid van de Monumentendagen, voor een groot publiek in de sfeervolle Singelkerk een aantal beroemde operakoren tot klinken. En of dat nog niet genoeg is zingt het koor op 10 november in de Openbare Bibliotheek aan het Oosterdok en in de hal van het Centraal Station. Dit alles om de inwoners van Amsterdam mee te laten genieten van de prachtige koormuziek. Natuurlijk, er moet hard  gewerkt worden, maar voor het koor is het een feest om op zoveel verschillende locaties te mogen zingen, in een heel andere setting dan in het Concertgebouw en wellicht voor heel veel mensen die het koor nog nooit hebben gehoord.

Zo gaan we langzamerhand naar de afsluiting van het jubileumjaar. In de wekelijkse repetities bereidt het koor zich de komende maanden maximaal voor. Er komen nog groepsrepetities en een studiedag en natuurlijk de generale repetitie. En iedere week genieten we alvast een beetje op voor van de klanken van het Requiem. En verheugen we ons op het jubileumconcert dat op 18 november om 14.15 uur in het Koninklijk Concertgebouw plaatsvindt. Het wordt een prachtige middag met Giuseppe Verdi als middelpunt. Mis het niet!

De ‘Messa da Requiem’ werd voor het eerst in 1874 uitgevoerd in Milaan. Het requiem werd opgedragen aan een goede vriend van Verdi, de Italiaanse auteur Alessandro Manzoni, schrijver van de roman ‘I promessi sposi’ (in het Nederlands vertaald onder de titel ‘De verloofden’), die in 1873 was overleden.
Aan de basis van het requiem stond het ‘Libera me’ dat Verdi had gecomponeerd voor een requiem dat, samen met andere componisten, zou worden geschreven ter nagedachtenis aan de componist Gioachino Rossini, maar dat nooit is voltooid.

Het requiem is een begrafenismis, genoemd naar de openingszin ‘Requiem aeternam dona eis, Domine’ (Verleen hen eeuwige rust, o Heer). Al snel werd het requiem van Verdi met zijn opera-achtige elementen, geroemd om zijn dramatische ontwikkeling en krachtige ritmes, met name te horen in het ‘Dies irae’. In korte tijd werd het ook in Parijs, Wenen en Londen  opgevoerd.

 

Kijk voor het programma en kaarten op www.het-agk.nl

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.